Den Bloeme Winkel - Rijkervorsel

Sedum 'burrito' : Woonplant van de maand maart

Sedum kennen we vooral als tuinplant, vaak ook als balkon- of terrasplant. In het najaar zien we ook vaak Sedum gebruikt in boeketten en bloemstukken. Als kamerplant geniet deze plant niet dezelfde bekendheid, maar een verrassende variant van de Sedum is wel de Sedum 'burrito'. De grijsgroene bladkleur en de vlezige, hangende stengels, maken deze plant grappig en trendy tegelijk. Daarom is de Sedum 'Burrito uitgekozen tot woonplant van de maand maart.

De Sedum 'burrito' is een kleine plant die niet veel ruimte in beslag neemt. In een hoge, gekleurde pot steelt hij de show helemaal. Zijn grappige stengels met vlezige blaadjes hangen als een rasta-kapsel over de rand van de pot. Zijn 'jonge' grappige uiterlijk past uitstekend bij een kleurrijk interieur. Zijn vorm lijkt wel wat op die van koraal. Met dat verschil dat we hier te maken hebben met koraal boven het wateroppervlak! Ook doet deze plant het goed in een glazen pot. Een pot gevuldmet de helft grint en daarop de aarde van de wortelkluit. De kleur van de Sedum past mooi bij het grint en steekt prachtig af tegen de donkere potgrond.
Vetkruid

De naam Sedum is afgeleid van het Latijnse 'sedo' wat vertaald 'zittend' betekend. Hiermee wordt verwezen naar de plaats waar Sedum vaak groeit, namelijk op en tussen stenen, het lijkt wel of de plant op de stenen zit. Anderzijds zou het zittend ook kunnen wijzen op de bladstand, de bladeren zitten namelijk tegen de stengel, een bladsteel ontbreekt en hierdoor heb je de indruk dat de bladeren tegen de stengel 'zitten'.

De meest bekende Nederlandse naam voor Sedum is 'Vetkruid'. Het verhaal gaat dat de Romeinen Sedum als bescherming gebruikten tegen onweer.
Men legde de Sedum op de daken en muren van hun huizen. Ook nuzien we vaak nog Sedum boven op daken of muurtjes liggen.

De reden dat we de Sedum vaak op deze onmogelijke plaatsen tegen komen zit hem vooral in de sterkte van de plant. Vooral in de zomer zijn deze plaatsen voor andere planten vaak onmogelijk. De Sedum is nu eenmaal een van de weinige planten die gerust in de volle zomerzon kan overleven zonder te verbranden. Een eigenschap die we ook terug vinden bij de 'Burrito'


Makkelijke plant

Dat vetplanten, waaronder we de Sedum ' burrito' dus ook mogen indelen, wel erg gemakkelijke planten in onderhoud zijn kunnen we gerust afleiden uit het bovenstaande. Maar er is meer. De Sedum is ideaal voor mensen die weinig tijd of zin hebben om zich 's avonds te bekommeren over hun plant. De regel bij deze plant is eenvoudig.
"Geef mij niet te veel water!!" dat is zowat de leuze van deze plant.
Opletten dus, vooral als je de plant in een overpot plaatst, zorg ervoor dat de plant niet in het gietwater blijft staan. De kweker gebruikt een goeddoorlatend grondmengsel, wat wil zeggen dat het gietwater vaak gelijk door de grond doordringt. Eventueel na een gietbeurt even de overpot leegmaken, of beter is dus nog erg spaarzaam water geven. Naast het spaarzaam omspringen met gietbeurten hoef je je verder niet echt speciaal bekommeren om deze plant. Zoals hierboven reeds vermeld: zelfs in de zomer hoef je de plant niet uit de volle zon te zetten, maar kan deze gerust op bijvoorbeel een vensterbank aan de zuidkant laten staan.
Makkelijk zat dus!!


Hoogstraatsesteenweg 25
B-2310 Rijkevorsel
Tel. +32 3 314 15 75

Leopoldstraat 70
B-2330 Merksplas
Tel. +32 14 44 05 75
Sint-Antoniusstraat 39
B-2300 Turnhout
Tel. +32 14 68 71 75

Fax +32 3 314 15 74
info@bloemewinkel.com

BTW BE 862.385.428

Algemene voorwaarden

Privacy verklaringE-Mail:

Code:

Code vergeten ?

Code:

Code: